Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2008

Ο έχων δύο χιτώνας ας τους δώσει και τους δύο ...στο Βατοπέδι.Το αίτημα για το διαχωρισμό Κράτους-Εκκλησίας είναι ώριμο.

Συγκλονίζεται καθημερινά η κοινή γνώμη με αποκαλύψεις για ιεράρχες, ηγούμενους και άλλους παράγοντες της εκκλησίας. Τα σκάνδαλα στην Εκκλησία τόσο τα ηθικής τάξεως όσο και τα οικονομικά, ενοχλούν το λαό. Ρασοφόροι ρύποι, χρόνια τώρα απασχολούν την πολιτική και κοινωνική ζωή.
Τα ΜΜΕ στην υπόθεση αυτών των σκανδάλων δείχνουν μόνο τα αργά αντανακλαστικά τους.
Από την άλλη πλευρά η Δικαιοσύνη δείχνει την βραδύτητα της να προβεί στην στοιχειωδέστερη υποχρέωσή της: Τον έλεγχο της Εξουσίας.
Η σχέση του Ελληνικού Κράτους με την (κρατική) Ορθόδοξη Εκκλησία,είναι βαθιά μακροχρόνια και πολυεπίπεδη.
Δεν θα αναφερθώ στο ρόλο της εκκλησίας στην εποχή της τουρκοκρατίας και των μετέπειτα νεότερων ιστορικών χρόνων γιατί ορισμένα από αυτά αποτελούν ακόμα ζητήματα έρευνας και επαλήθευσης. Όμως τα χρόνια της χούντας δεν είναι μακρινά. Δημοσιευθέντα επίσημα ντοκουμέντα υπηρεσιών περιλαμβάνουν λίστες "αντιφρονούντων" Ελλήνων πολιτών ,οι οποίοι, κατ’ αυτούς ως μη Ορθόδοξοι, χαρακτηρίζονται εχθροί του Έθνους ! Η Εκκλησία υπήρξε πολιτικός ακροδεξιός τρομοκράτης.
Η εκκλησία ήταν και είναι οικονομικός Τιτάνας! Η ακίνητη περιουσία της, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2005 αποτιμάται σε 20 δις ευρώ.
Η υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου αποτελεί την πιο τρανταχτή απάντηση σε όλους αυτούς που αναρωτιούνται γιατί η πολιτεία και οι εκάστοτε κυβερνήσεις διστάζουν να προχωρήσουν σε έναντι τίμιο, απόλυτο διαχωρισμό κράτους και Εκκλησίας. Ίσως γιατί κανείς δεν θέλει να χάσει τον πιο πιστό του συνέταιρο, ίσως γιατί κανείς δεν θέλει να αποσταθεροποιήσει αυτήν την ισορροπία του τρόμου που έχει στηθεί ανάμεσα στο Κράτος και την Εκκλησία με μοναδικό θύμα τον Πολίτη. Ο ίδιος ο Ανδρέας Παπανδρέου, παρά τις εξαγγελίες του για διαχωρισμό Εκκλησίας – Κράτους δεν προχώρησε στην υλοποίησή τους.
Κανείς όμως από όλους αυτούς που έβαλαν φαρδιές πλατιές τις υπογραφές τους και χάρισαν την περιουσία του Ελληνικού λαού σε μοναστήρια δεν χάρισε ούτε σπιθαμή της προσωπικής του περιουσίας. Κι αν ακόμα το έκανε δεν μας αφορά. Ο έχων δύο χιτώνας ας τους δώσει και τους δύο στο Βατοπέδι ή όπου αλλού γουστάρει. Τη δική μας περιουσία όμως, τη Δημόσια, να την αφήσει ήσυχη.
Η παράμετρος Εκκλησία, έχει πλέον άμεση σχέση με την λειτουργία της Δημοκρατίας στη χώρα μας.
Το αίτημα για το διαχωρισμό Κράτους-Εκκλησίας είναι ώριμο. Οι πολίτες στέλνουν το μήνυμά τους. Όσοι αρνούνται το διαχωρισμό θα πρέπει να προσμετρούν, πέρα από το πολιτικό κόστος και ασυνέπεια απέναντι στην ιστορική πρόσκληση.


Μιχάλης Πισκιούλης

2 σχόλια:

Σαράντα μήλα είπε...

Ε και...!!!

dionisis είπε...

«Ε και...!!!» τι θέλει να μας πει ο ποιητής; Αυτό το γράψε για να τσιμπήσουν κάποιοι και να μπούνε στην συζήτηση; εκφράζει βαθύτερους φιλοσοφικούς στοχασμούς;
Η να τον πω μαλακά
που το γυρνά στην πλακά
Όποιοι γνωρίζουν απορούν
γι αυτούς π’ όσοι κι αν τους πηδούν
Πάντα μετράνε έναν
και εννοούν καν-έναν